Verschillende redenen om Douglas hout voor jouw tuinhuis te gebruiken

Ben jij al bekend met Douglas hout? Dit is een houtsoort wat steeds meer terrein wint. Maar wat is dit voor soort hout? Wanneer gebruik je dit? En wat zijn de voordelen van Douglas hout? Dat lees je in dit artikel.

Wat is Douglas hout?

Deze houtsoort wordt steeds populairder omdat het hout een warme kleur heeft. Het hout verkleurd door het weer naar een grijze kleur. Maar het hout is ook in andere kleuren verkrijgbaar, zoals in zwart, wit en grijs. Deze houtsoort komt uit Duitsland, waar de bomen langzaam groeien, daardoor is de kwaliteit van het hout beter. Dit hout kan ook onbehandeld worden gebruikt en is daardoor van duurzame kwaliteit.

Wanneer gebruik je Douglas hout?

Douglas hout wordt veel gebruikt om andere houtsoorten te vervangen. Het kan prima vuren, grenen, eiken of meranti vervangen. Deze houtsoort wordt vooral buitenshuis gebruikt, zoals in tuinhuisjes en veranda’s, maar ook overkappingen, pergola’s, vlonders en schuttingen. Als het buitenshuis gebruikt wordt zie je veelal dat het Douglas geïmpregneerd wordt voor een langere levensduur. En als je goed voor je spullen (hout in dit geval) zorgt, dan gaat het langer mee. Het hout is goed opgewassen tegen de natte weersomstandigheden van Nederland, dus wordt het vaak buiten gebruikt.

Voordelen van Douglas hout

Douglas hout wordt gebruikt vanwege de vele voordelen en het heeft, zoals eerder genoemd, een erg mooie kleur. Het is namelijk rood-roze tot lichtbruin van kleur waardoor de uitstraling van het hout veel warmer oogt. Door het zonlicht kan het, net als andere houtsoorten, verkleuren tot grijsachtig. Deze kleur vinden veel mensen mooi. Mocht je die kleur niet mooi vinden, dan kan je het hout bewerken met beits. Daarnaast is deze houtsoort massief. Dit betekent dat de balken en planken volledig uit gezaagd hout bestaan, het hout is niet samengesteld. Ook heeft Douglas hout een langere levensduur. Je dient de houtsoort wel te onderhouden, zoals elke houtsoort. Je kunt er dan zo’n tien tot vijftien jaar plezier van hebben. Het hout is, zoals al eerder genoemd, afkomstig uit Duitsland en daardoor is Douglas hout veel milieuvriendelijker dan andere soorten hout. Ook heeft dit hout een goede prijs, waardoor er een goede prijs-kwaliteit verhouding is. Douglas hout is veel goedkoper dan hardhout. De kwaliteit is erg hoog en sterk. Tot slot is Douglas hout bestand tegen alle soorten weersomstandigheden.