Jouw kat ontwormen voor een betere gezondheid

Heb jij een kat? Zorg dan dat deze een aantal keer per jaar ontwormd wordt. Waarom moet je de kat ontwormen? Wat zijn de symptomen bij je kat als ze wormen hebben opgelopen? En wat voor soort wormen kan je kat oplopen? Dat lees je in dit artikel.

Waarom moet je de kat ontwormen?

Je wilt je kat ontwormen omdat ze anders last krijgen van wormen. Als een kat last krijgt van wormen dan krijgen ze chronische maagdarmklachten. Katten moeten dus regelmatig ontwormd worden, want zo blijven ze in goede gezondheid. Bij voorkeur ontworm je je kat vier keer per jaar. Een jong katje die wormen oploopt kan wel volwassen wormen in de darmen hebben, en kan daardoor darmafsluiting krijgen. Het katje kan hier zelfs aan overlijden.

Symptomen van wormen

Wormen zijn erg schadelijk voor een kat, probeer je kat dus echt minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Vooral als je kat naar buiten gaat. Helaas zijn er niet altijd duidelijke symptomen van wormen waar te nemen bij een kat. Maar doet jouw kat het volgende dan kan het zo maar zijn dat je kat toch wormen heeft opgelopen: Er zijn wormen of lintwormsegmentjes zichtbaar in de ontlasting van de kat. De kat braakt. In het braaksel kunnen ook wormen te zien zijn. De kat kan diarree hebben. Of de volgende symptomen zoals gewichtsverlies, slechte conditie of een doffe vacht of benauwdheid bij long- en hartworm kunnen duiden op wormen bij de kat. Ontworm deze dus op tijd. 

Soorten wormen bij een kat

Mocht jouw kat last krijgen van wormen, dan is het goed te weten dat er twee soorten wormen zijn; de lintworm en de spoelworm. De spoelworm kan met spoelwormeieren geïnfecteerd worden via ontlasting van besmette katten of via wormeieren uit de omgeving. Daarnaast kunnen de katten via prooien (muizen of ratten) wormeieren binnenkrijgen. De worm leeft nog en blijft ook leven als het in het maagdarmstelstel van de kat zit. De lintworm is een wat bekendere worm. Deze worm leeft ook in het maagdarmkanaal van de kat. Met lintwormeieren kunnen de katten besmet worden. Dit komt onder andere via vlooien. Het kan gebeuren dat wanneer de kat zijn vacht wast, het beestje een besmette vlooi inslikt. Daarom is het aan te raden om preventief vlooien te voorkomen. Lintwormen kunnen ook veroorzaakt worden door kleine knaagdieren. Dit komt dan vooral voor bij katten die buiten zijn. Als de kat een besmette rat of muis opeet, dan kunnen de eitjes zich verder ontwikkelen in het maagdarmkanaal van de kat.