De overwaarde op je huis inzetten

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan is het de moeite waard om na te gaan of je inmiddels overwaarde op je huis hebt opgebouwd. Kort gezegd betekent dat dat je huis meer waard is dan het bedrag dat je nog aan hypotheek moet afbetalen. Het bedrag dat je huis meer waard is, kun je gebruiken voor allerlei zaken: je kunt een nieuw huis met een hogere hypotheek kopen, een tweede huis kopen, je huis verbouwen of een auto aanschaffen. Er zijn een heleboel mogelijkheden, welke precies hangt af van je hypotheekverstrekker.

Hoe weet ik of ik overwaarde heb?

Om te weten of je overwaarde op je huis hebt en hoeveel, moet je weten wat je huis waard is hoe hoog je hypotheek nog is. De waarde van je huis kun je op verschillende manieren bepalen. Je kunt gebruik maken van de WOZ-taxatie die de gemeente laat doen voor het bepalen van de OZB of je kunt zelf een taxatie laten uitvoeren door een makelaar. Dat laatste is iets nauwkeuriger, de WOZ-taxatie is niet altijd even nauwkeurig en is minstens een jaar oud. Hoe hoog je hypotheek nog is, kun je eenvoudig opvragen bij je hypotheekverstrekker. De overwaarde hypotheek krijg je wanneer je het hypotheekbedrag aftrekt van de waarde van je huis.

Waar kun je overwaarde voor inzetten?

De overwaarde op je huis is geen bedrag dat je op je bankrekening hebt staan, maar je kunt het opnemen of verzilveren. Zo kun je er alsnog mee doen wat jij wil. De precieze mogelijkheden verschillen per hypotheekverstrekker, maar je kunt via een krediethypotheek of een tweede hypotheek het bedrag aan overwaarde besteden. Populaire opties om het bedrag te besteden zijn bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van je huis. Overwaarde biedt je ook de kans om te verhuizen naar een groter of duurder huis; je kunt een hoger bedrag aan hypotheek krijgen wanneer je overwaarde hebt. Een tweede huis of een zomerhuisje aanschaffen is een andere populaire besteding van de overwaarde van je huis.

Hoe kies ik de beste besteding voor mijn overwaarde?

Je hebt heel wat keuzes wanneer je de overwaarde op je huis wilt verzilveren. Behalve investeren in je bestaande huis of een tweede huis, kun je er ook je pensioen mee aanvullen, een nieuwe auto van kopen of het geld schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Maar wat is in jouw situatie nu de beste optie? Daarvoor maak je het beste een afspraak met de Van Bruggen Adviesgroep. Zij kunnen je adviseren wat de beste keuzes voor jou zijn.