Het gebruiken van papieren en plastic zakjes

In het nieuws kom je heel vaak dingen tegen over het plastic dat in de oceanen terug te vinden is. Het is van een groot belang dat we ervoor zorgen dat de aarde niet verder vervuild worden. Om een poging te doen de aarde een beetje vooruit te helpen kiezen een hoop winkels er nu voor om gebruik te maken van papieren zakjes, maar is dit eigenlijk wel zoveel beter? Je kunt hier vinden wat je moet weten over de plastic en papieren zakjes. De voordelen van de plastic zakjes ten opzichte van die van de papieren zakjes zullen je misschien wel eens erg kunnen verbazen.

 

Plastic zakjes ten opzichte tot papieren zakjes

Er wordt door veel mensen aangenomen dat de papieren zakjes een stuk beter zijn voor het milieu dan de plastic zakjes. Het papier dat wordt gebruikt voor het vervoeren van je spullen komt echter van het hout van de bomen. De bomen die, in onder andere de amazone, hiervoor worden gekapt hebben ook een bijdrage aan het milieu. Het kappen van de bomen zorgt ervoor dat er steeds minder zuurstof is op deze planeet. Het verwerken van het hout is een niet duurzaam proces en het materiaal dat je ervoor nodig hebt, gaat op een gegeven moment op. Bij het produceren van plastic tassen wordt bijna 3x zo weinig energie gebruikt en de uitstoot van broeikassen is bijna de helft.  Ondanks dat je dit misschien niet zou verwachten is het proces dat moet worden doorlopen om een product te maken een stuk minder milieuvriendelijk. 

 

Het hergebruiken van de plastic zakjes

Anders dan bij de houten zakjes is het bij plastic zakjes erg eenvoudig om het product her te gebruiken. Van oud papier wordt opnieuw pulp gemaakt, wat met behulp van chemicaliën gebleekt en gescheiden wordt. De vezels die hier gereinigd worden, worden hierna gewassen en samengeperst tot nieuw papier. Dit gebeurd echter maar met 70% van al het papier dat wordt gebruikt. Het recyclen van plastic wordt gedaan door het smelten van het plastic. Hierna wordt het omgevormd en kan het opnieuw gebruikt worden. Door de strenge richtlijnen binnen de Europese Unie is het recyclen van plastic een stuk milieuvriendelijker dan dat van papier. Bovendien wordt meer dan 90% van het plastic dat wordt gebruikt succesvol gerecycled en vervolgens hergebruikt. Naast dat het plastic beter te hergebruiken is, is het ook makkelijk om plastic zakjes vaker te gebruiken. De papieren zakjes gaan nou eenmaal een stuk sneller kapot.