Duurzaam naar Krakau

Voor vele mensen is reizen een van de mooiste dingen om de vrije tijd aan te besteden. Toch is reizen helaas een van de grote factoren die meespelen in de klimaatcrisis. Dagelijks stijgen er duizenden vliegtuigen op gepakt met toeristen, op weg richting de mooiste vakantiebestemmingen. Toch kan het een stuk duurzamer, zodat je zonder schuldgevoel een land of stad kan ontdekken. In dit blog leg ik je uit hoe je op een duurzame manier een stedentrip Krakau kan maken. Een vakantie hoeft heus niet naar een tropisch oord te zijn! Binnen Europa hebben we een geweldig aanbod aan bestemmingen. 

Vervoer 

Uiteraard is het ook mogelijk om naar Krakau te vliegen. Vooral vanaf Eindhoven is dit extreem goedkoop. Dat maakt het natuurlijk super aanlokkelijk, maar vergeet niet de schade die het aanricht. Een goede vervangende optie voor vliegen is de trein. Helaas is er op het moment geen directe verbinding per trein, maar tickets voor een enkele reis beginnen al bij 29 euro. Dat valt best mee, toch? Een goede bijkomstigheid van het treinreizen zijn de prachtige uitzichten waarvan je kan genieten. Iets wat je hoog in de wolken niet zult zien. Daarnaast brengt de trein je naar het stadscentrum van de Poolse stad, wat betekent dat je geen dure en lange taxi hoeft te nemen vanaf het vliegveld. 

Bezienswaardigheden

Een indrukwekkende bezienswaardigheid in de buurt van Krakau is het concentratiekamp Auschwitz. Deze plek heeft een nare geschiedenis maar herdenkt alle slachtoffers die er zijn gevallen tijdens de tweede wereldoorlog. Tijdens een bezoek aan deze plek kan je jouw respect tonen aan de vreselijke gebeurtenissen en iets leren over de geschiedenis ervan. 

Als je liever een luchtigere bezienswaardigheid wil treffen, kan je een bezoek brengen aan de Mariakerk. Deze kerk in het midden van de stad heeft twee verschillende torens. Iets unieks voor zulke bouwwerken. Vanaf het toppunt van de kerk heb je een prachtig uitzicht over het mooie Krakau. 

In de tijd van het communistische systeem in Polen is de wijk Nowa Huta gebouwd. Tegenwoordig is dit een rustige wijk, maar een prachtig voorbeeld van hoe het leven eruit zag in het communistische tijdperk. Hier woonden en werkten de arbeiders die dag in dag uit de fabrieken bemanden. Tegenwoordig kan je er het Nowa Huta museum bezoeken, of kan je een persoonlijke gids boeken die alles verteld over deze wijk. 

Kortom, er is genoeg te doen in en rondom Krakau. Door bewust te zijn, vooral van de manier van vervoer, kan je op een geheel duurzame wijze op reis. Veel plezier!